vrijdag 20 april 2012

Bezichtiging bij verkoop

Je huis staat te koop en de eerste geïnteresseerden hebben zich gemeld. De potentiële nieuwe eigenaars willen je huis zien, voelen, ruiken en beleven. Spannend: dit is het moment om van kijkers kopers te maken.

Voor de bezichtiging
Je hoeft voor een eerste kijkronde geen zeeën van tijd uit te trekken; gemiddeld duurt een bezichtiging ongeveer 20 minuten. Over het algemeen is je huis na 5 tot 10 bezichtigingen verkocht. Heb je een makelaar in de arm genomen, dan regelt hij of zij de afspraken voor je en eventueel ook de bezichtigingen. Plan afspraken op dagdelen waarbij de lichtval voor jouw woning zo gunstig mogelijk is en op momenten dat het rustig is in huis.

De eerste indruk is cruciaal. Met hulp van een aantal eenvoudige verkoopstylingtipsmaak je je huis verkoopklaar, zowel van binnen als van buiten. Serieus geïnteresseerden stellen het op prijs als je een pakketje met relevante informatie klaar hebt liggen, zoals een bouwkundige keuring, een taxatierapport en bouwtekeningen.

Tip:
Prop rommel voor een bezichtiging niet klakkeloos in kasten. Kijkers trekken vaak alle deuren open!


Tijdens de bezichtiging
Hoe graag je ook over je woning wilt vertellen, de meeste kijkers willen eerst zelf een rondje door je huis lopen. Dring je dus niet teveel op, maar wees wel bereikbaar voor eventuele vragen. Je kunt de tv, radio en cd-tjes met goedbedoelde achtergrondmuziek ook beter uit laten.

Het is begrijpelijk dat je je bij op- en aanmerkingen over je huis aangevallen voelt, maar probeer niet in discussie te gaan! Blijf rustig en zakelijk. Bovendien zegt zo’n negatieve reactie niets over de intentie om een bod te doen. Het zal niet de eerste keer zijn dat de meest negatieve kijker het beste bod doet, iedereen speelt het spel van koop en verkoop op zijn eigen manier. Eventuele overname van laminaat of gordijnen bespreek je in een later stadium met de echt geïnteresseerde kijkers. Wacht ook nog even met een serieus verkoopgesprek.

Het is verleidelijk om kleine gebreken weg te moffelen, maar probeer open en eerlijk te blijven. Dit voorkomt een hoop gesteggel achteraf. Bovendien ben je wettelijk verplicht om gebreken te melden. Meer hierover vind je bij het artikel over je rechten en plichten tijdens biedingen. Laat zoveel mogelijk zien van het huis, afgesloten ruimten en kasten wekken de indruk dat je iets te verbergen hebt. Duw ook niet al je rondslingerende troep klakkeloos in kasten; veel kijkers trekken schaamteloos elke deur open die ze tegenkomen!

Na de bezichtiging
Er zijn weinig kijkers die meteen na de eerste bezichtiging een bod doen. Dit gebeurt meestal pas nadat ze alle indrukken hebben laten bezinken of zelfs pas na een tweede bezichtiging. Het kopen van een huis is nogal wat. Forceer dan ook geen beslissingen, gun aspirant kopers de tijd. Is er een gunstig bod gedaan? Lees dan onze onderhandelingstips. Veel succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten