dinsdag 3 april 2012

Hoe bepaal je de vraagprijs?

De vraagprijs bepalen van het huis dat je wilt verkopen is lastig. Is de vraagprijs te hoog, dan kan de verkoop onnodig vertraagd worden. Is de vraagprijs te laag, dan gooi je je eigen ruiten in. Hoe kun je het beste de vraagprijs bepalen?
Wij helpen:

Marktwaarde type woning
Om te beginnen kijk je wat jouw type woning doet op de markt. Handig vergelijkend warenonderzoek doe je via vindjeeigenhuis, een site met koopsominformatie van het Kadaster.

De uitkomst is de marktwaarde van vorig jaar, die je nog moet corrigeren met de prijsstijging of –daling in de periode hierna. Hiervoor kun je gebruik maken van de Woningwaarde-index, ook van het Kadaster.

Kies als eerste peildatum dezelfde maand vorig jaar en als tweede de huidige maand. Het percentage dat eruit rolt, is het percentage waarmee je de marktwaarde moet corrigeren.

Je kunt ook een koopsommenoverzicht bestellen: een lijst van alle verkochte woningen en appartementen inclusief de transactiedatum en de koopsom in een bepaald postcodegebied (kosten: € 1,40 per overzicht). Sneller is de koopsomtelefoon: 0900-2020201 (€ 0,50 per minuut, maximaal drie koopsommen per gesprek).

Marktwaarde eigen woning
Nu je een indicatie hebt van de prijs van gelijksoortige woningen bij jou in de buurt, ga je je focussen op je eigen woning. Probeer zo objectief mogelijk te bepalen welke plus- en minpunten je woning heeft ten opzichte van andere huizen en ga aan de hand hiervan boven of onder de gemiddelde marktwaarde zitten. Houd hierbij ook rekening met toekomstplannen van de gemeente, bijvoorbeeld een in aanbouw zijnde nieuwbouwwijk of winkelcentrum in de buurt. Laat je niet teveel meeslepen door emoties (veel mensen hebben de neiging hun eigen huis te positief te beoordelen) en geef alleen pluspunten aan zaken die voor jouw kopersdoelgroep interessant zijn.

Een handige tool is de module ‘Wat is dat huis waard’ van Vereniging Eigen Huis. Deze module vertaalt prijzen van referentiewoningen uit het verleden naar de actuele waarde van jouw huis (een waardegebied met een onder- en bovengrens). Dit kost je € 10,95.

Als je de waardebepaling liever uitbesteedt, bijvoorbeeld omdat je een zeer aparte woning wilt verkopen, dan kun je een taxateur inschakelen. Reken dan wel op aanzienlijk hogere kosten, oplopend tot ongeveer € 600.

Vraagprijs
De marktwaarde is maar een indicatie, je mag hier met je vraagprijs best boven gaan zitten. Heb je geen haast met de verkoop, dan kun je hoger inzetten dan wanneer de lasten van een nieuw huis al op je schouders drukken. Een interessant onderzoek van NVM in diverse gemeenten: “Een te hoge vraagprijs voor een woning werkt het verlagen van een- tot tweemaal de vraagprijs in de hand. Daarbij neemt de kans aanzienlijk toe dat de uiteindelijke opbrengst van de woning onder de marktwaarde uitkomt.” Bovendien duurt het onnodig lang voor de woning verkocht is. Dus zet niet té hoog in. Ongeveer 10% boven de marktwaarde is vrij gebruikelijk om mee te starten.

En tot slot: de vraagprijs is niet meer dan een uitnodiging tot onderhandeling, het verplicht je tot niets. Veel succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten