maandag 2 april 2012

Je huis verkopen in 6 stappen

Door: Moviq redactie

De kogel is door de kerk: je gaat je huis verkopen. Een spannende periode! In je zoektocht naar een nieuwe eigenaar komt er veel op je af. Met dit stappenplan in je achterhoofd zie je de belangrijkste zaken in elk geval niet over het hoofd.

Stap 1: onderzoek
Als je je huis gaat verkopen heb je informatieplicht. Dit houdt in dat je open kaart moet spelen over alle gebreken en verplichtingen die te maken hebben met je woning. Als blijkt dat je niet alle zaken hebt gemeld, kan je aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade, zelfs als de gebreken je niet bekend waren. Van de koper zelf wordt ook een actieve houding verwacht: hij heeft onderzoeksplicht.

Er hangt wel wat mist rondom de informatie- en onderzoeksplicht, er gelden geen eenduidige regels. Probeer zo redelijk mogelijk om te gaan met je eigen plicht en geen belangrijke zaken te verzwijgen, dit bespaart aansprakelijkheidsellende achteraf.

Tip
Verkoop je woning sneller dankzij je eigen website: heel eenvoudig en effectief! Hiermee krijgen mensen direct een gevoel bij je woning, wat zorgt voor veel meer geinteresseerden...

Stap 2: uitbesteden of doe-het-zelven
Ga je de verkoop uitbesteden of (gedeeltelijk) zelf doen? Een makelaar heeft veel expertise en kan je veel tijd uit handen nemen. Ga je met een makelaar in zee, onderhandel dan over de prijs en zet afspraken op papier. Regel je de verkoop van je huis zelf, dan kan je duizenden euro’s besparen, maar je huis staat misschien langer dan nodig te koop. Lees meer over zelf doen of uitbesteden. Kies je voor zelf verkopen? Ga dan naar onze tips voor het bepalen van je vraagprijs en onderhandelen.

Stap 3: verkoopstyling
De eerste indruk is cruciaal! Met hulp van een aantal eenvoudige verkoopstylingtips maak je je huis verkoopklaar, zowel van binnen als van buiten.

Stap 4: bezichtigingen
Nu wordt het echt spannend: de eerste kijkers staan voor de deur. Haal zoveel mogelijk uit de bezichtiging met onze bezichtigingtips.

Stap 5: onderhandelen
Een belangrijke, maar lastige fase. Goed onderhandelen is een kunst op zich. Maak kennis met de belangrijkste do’s en don’ts tijdens het handjeklappen.

Stap 6: koopovereenkomst
De laatste stap is het opstellen van het koopovereenkomst. Hieraan zijn nogal wat juridische consequenties verbonden, bereid je dus goed voor. Zodra alle handtekeningen zijn gezet, is de verkoop rond en kun je je volledig richten op je nieuwe huis. Gefeliciteerd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten